Micro Hidrogeneratoare

MICRO-HIDROGENERATOARE

 


Roata de moara cu zbaturi.

 

Micro – hidrogeneratoarele au in mod uzual au puteri instalate de pana la 100 kW.
Multe microhidrocentrale sunt utilizate de utilizatorii casnici si/sau micii intreprinzatori.
In general microhidrocentrala de 10 kW poate furniza suficienta energie pentru
o resedinta, pensiune, ferma sau un mic atelier.

Pentru a functiona pe cursul unui rau, o parte din apa raului este deviata prin intermediul unui canal, conducta, etc, si livrata unei turbine sau roti cu zbaturi. Miscarea astfel obtinuta poate fi folosita in procese mecanice, cum ar fi poparea apei, sau pate fi folosita ca sursa de energie pentru un generator sau alternator electric. Prin intermediul unui invertor este livrata consumatorilor la tensiunea de utilizare standard de 220 V, 50 Hz, sau stocata intr-o baterie de acumulatori prin intermediul unui regulator de incarcare. In fuctie de puterea instalata ea poate fi livrata direct beneficiarilor.

 

Shema de aplasare a unei microhidrocentrale (documentatie http://www.cecu.es/ )

Turbina Pelton.
Turbinele de acest tip, au ca domeniu de utilizare zona caderilor mari si a debitelor scazute (caracteristici specifice zonelor montane). La turbinele Pelton, intr-un domeniu extins, randamentul variaza foarte putin cu incarcarea, motiv pentru care acest tip de turbina este potrivit in cazul incarcarilor variabile.


 

Turbina Pelton. Amplasare microhidrocentrala cu turbina Pelton.Microhidrocentrala Pelton de 11 kW.

 

Turbina Kaplan.

Turbina Kaplan este o turbina de apa cu rotatie axiala, cu un rotor cu pale reglabile, utilizat frecvent la hidrocentrale.

Turbina functioneaza prin efectul de suprapresiune, randamentul sau atingand 80-95 %.

Un current cu debit mare (100 -5000 l/s) si cu o cadere mica (2-25 m) de apa sunt conditii optimale pentru turbinele Kaplan.

Turbina Kaplan.

 

Amplasare microhidrocentrala cu turbina Kaplan.

 
Microhidrocentrala Kaplan 6 kW.

 

Turbinele bulb

Turbinele bulb sunt specifice amenajarilor de ses cu caderi mici si debite mari.

Avantajele turbinelor bulb fata de turbinele Kaplan apar la caderi cuprinse intre 2 si 16 m si turatii specifice intre 800 si 1000. De asemenea, randamentul turbinei Kaplan este mai redus ca urmare a schimbarii directiei curentului in camera spirala, in zona dintre aparatul director si palele rotorului, precum si in zona cotului tubului de aspiratie.

 

Turbina bulb.

 

 

 

 Schema de amplasare a unei microhidrocentrale cu turbina bulb.

Sectiune intr-o turbina bulb.

Producerea de energie din surse regenerabile a devenit prioritara pentru Romania. Conform DirectivelorUE pana in anul 2020 peste 20% din energia electrica necesara va trebui produsa din energii regenerabile.Potentialul hidroenergetic nu este nici pe dedeparte exploatat.
Compania noastra este capabila sa se implice in proiecte de mica anvergura cum ar fi alimentarea cu energie electrica a unor obiective de genul: resedinte, pensiuni, ferme, mici ateliere, etc. – in conditiile in care in zona respectiva contitiile permit utilizarea acestor surse (hidro).