Panouri solare fotovoltaic

PANOURI FOTOVOLTAICE

Captarea directa a energiei solare implica utilizarea unor dispozitive artificiale numite colectoare solare; energia captata poate sa folosita intr-un proces termic (panouri solare – termic) fie intr-un proces fotovoltaic (panouri solare – fotovoltaic) In procesele fotovoltaice energia solara este transformata direct in energie electrica fara a se folosi dispozitive mecanice intermediare.

 

Celulele solare fotovoltaice, care sunt alcatuite din particule de silicon cristalin sau din alte materiale semiconductoare, transforma radiatiile solare direct in curent electric.

 

 

Conform reglementarilor acuale: orice persoana fizica sau juridica poate produce energie electrica cu ajutorul sistemelor fotovoltaice si poate opta pentru conectarea la sistemul energetic national. Conform legii 220/2008 si modificarilor ulterioare, conectarea producatorilor de energie electrica din surse regenerabile de energie este prioritara in fata sistemelor conventionale.

Panouri fotovoltaice amplasate pe resedinta.

Camp fotovoltaic Codlea dedicat sistemului “ON GRID”.

 

Exista doua categorii mari de sisteme fotovoltaice:

  • Sistemul “ON GRID” care este folosit in regim de a injecta energie electrica in SEN (Sistemul Energetic National);
  • Sistemul “OFF GRID” care este folosit doar pentru scopuri proprii (de ex. cabane isolate, zone neelectrificate, etc.).

Observatie: bine inteles, cele doua sisteme pot fi combinate – in cazul in care este rentabila aceasta varianta (de obicei datorita costurilor cu acumulatorii si celelalte accesorii investitia este foarte mare si nu se justifica).

Sistem “ON GRID” casnic.

Sistem “OFF GRID” pentru o zona izolata, neracordata la SEN (dupa http://www.solar-depot.ro)

 

 

Sistem “OFF GRID” pentru o resedinta izolata .

 

 

 

Sistem combinat ON GRID/OFF GRID (dupa http://www.ubi-therm.ro).

 

 

Sistem “OFF GRID” pentru o autorulota (dupa http://pvshop.eu)

In clipa de fata (martie 2013) legile din Romania nu sprijina (inca) sistemul “ON GRID” de mica putere (cum ar fi de exemplu amplasarea pe resedinte a unor panouri fotovoltaice).

Este sprijinit in acest moment doar sistemul “ON GRID” pentru puteri instalate mari prin asa numitele CERTIFICATE VERZI.

Politica companiei noastre este de a implementa panouri fotovoltaice in domeniul casnic (de mica putere) in conditiile in care acest sistem va fi sustinut de catre Stat – asa cum este el sustinut in tari din Occident. Guvernul german este cel mai mare sustinator al acestui sistem in Europa – pentru cetatenii lui. Speram, cat de curand, sa fie posibil si in Romania stimularea sitemului “ON GRID” pentru sectorul casnic .

Compania noastra are capacitatea de a se implica si in sisteme “ON GRID” de mare putere (ferme fotovoltaice) cat si in realizarea microsistemelor “OFF GRID” pentru case si/sau zone izolate.