Panouri solare termic

PANOURILE SOLARE – TERMIC.

 

Energia solara este energia radianta produsa pa suprafata Soarelui ca rezultat al reactiilor nucleare de fuziune. Ea este transportata spre Pamant in particule numite fotoni, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Terrei. Intensitatea radiatiei solare in stratul atmosferei cel mai indepartat de Pamant atunci cand planeta se afla la distanta medie fata de Soare, se numeste constanta solara si are valoarea de 2 calorii/min/cm patrat.

Intensitatea nu este constanta ci variaza cu aproximativ 0,2 % la fiecare 30 de ani. Ea variaza in functie de zi, de ora si de punctul de colectare (captare) a energiei.    Mai mult, cantitatea de energie care poate fi captata depinde de directia in care este orientat dispozitivul care indeplineste aceasta functie.

 

Radiatia solara anuala in Romania:
http://solargis.info/doc/_pics/freemaps/1000px/ghi/SolarGIS-Solar-map-Romania-en.png

 

Captarea directa a energiei solare implica utilizarea unor dispozitive artificiale numite colectoare solare, care sunt concepute pentru captarea energiei solare. Energia o data captata, este folosita intr-un proces termic sau fotovoltaic. In procesele termice, energia solara este transformata direct in energie termica.

 

 

Schema unui sistem solar termic (Stiebel-Eltron).

 

 

 

Aport energetic al unei instalatii solare pentru ACM pe parcursul unui an (http://www.roccas.ro ).

 

Politica firmei noastre este de a promova sistemele solare in resedinte doar ca o sursa complementara alaturi de alte instalatii de producere a energiei termice (pompe de caldura, centrale cu peleti).

Intre a alege intre un sistem solar termic pentru preparare ACM si o PdC aer-apa pentru prepararea ACM toate considerentele tehnico-economice inclina fara indoiala spre PdC :

  • sistemul solar nu acopera 100% necesarul de ACM ci max. 60% din necesar;
  • compensarea de min 40% trebuie realizata cu o alta sursa (curent, gaze, etc.);
  • un sistem solar termic pt. ACM are pretul aprox. Egal cu al unei PdC aer-apa pt. ACM.

Exemplu de ampasare a panourilor solare (orientare spre Sud)

 

Se justifica, in acceptiunea noastra, folosirea panourilor solare-termic la scara mare in cazul cererii unor cantitati mari de apa incalzita – cum ar fi piscine, hoteluri de vara, etc., precum si in cazul unor aplicatii speciale (de ex. in industrie).